Multiple Sclerose (MS) is op jonge tot volwassen leeftijd één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centraal zenuwcentrum. Het is dus géén spierziekte zoals vaak wordt gedacht.

Multiple Sclerose is een Auto- immuunziekte
Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte. Kenmerk van auto-immuunziekten is dat het immuunsysteem (het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties) eigenlijk iets te goed werkt. Door Multiple Sclerose raakt het centraal zenuwstelsel, wat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, beschadigd en het beschermlaagje van zenuwuitlopers (myeline) wordt aangetast. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen ontstaan.

Oorzaak Multiple Sclerose nog niet bekend
Hoe de stoornis in het afweersysteem ontstaat, is helaas nog niet bekend. Wel weten we dat een ontregeld immuunsysteem bij Multiple Sclerose  een groot deel van de klachten veroorzaakt. De medicatie voor de behandeling van Multiple Sclerose richt zich dan ook op het reguleren/ remmen (moduleren) van dit immuunsysteem.De precieze oorzaak van MS is vooralsnog niet bekend. Mogelijk veroorzaakt een virus of een omgevingsfactor een proces waarbij het immuunsysteem van het lichaam zich keert tegen de myelineschede van de zenuwen en deze vernietigt. Bepaalde mensen lopen bovendien een groter risico om MS te ontwikkelen als gevolg van eigenschappen die in de familie van generatie op generatie zijn doorgegeven.

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves

Twitter updates

Er zijn momenteel geen Tweets van Albert...
Een foto van mijzelf